Resmål för storstadsweekend

Här har vi samlat länkar till resmål utanför den grekiska ö-världen som också är värda att spana in för den som gillar att resa. Dessa resmål passar extra bra som för en weekend, men man kan förstås uppehålla sig längre än så om man vill det.

Nice (Frankrike)
Den franska Rivieran är något speciellt, och den stad som står i centrum här är förstås Nice. Här får man både salta bad och storstadens utbud av restauranger, shopping och sevärdheter. Allt förpackat i en lagom storlek. Dessutom är det ju ett härligt klimat i södra Frankrike, så det är populärt att "möta våren" i Nice.

Warszawa (Polen)
Polens huvudstad Warszawa blev mer eller mindre totalförstörd under andra världskriget, men under efterkrigstiden renoverades staden minutiöst och varsamt, så alla gamla byggnader finns kvar, även om de en gång har varit raserade. Så förutom en fantastiskt vacker gammal stadskärna, så har förstås Warszawa allt det där andra som man kan förvänta sig av en huvudstad. Allt dessutom till en billigare peng än i många andra städer.

Edinburgh (Skottland)
Skottlands huvudstad är väldigt vacker och väldigt gammal. Grovt sett kan man dela in Edinburgh i gamla och nya delen, där den förstnämnda är från medeltiden, medan den "nya" är från 1700-talet. Så i Edinburgh kan verkligen den historieintresserade få sitt lystmäte. Detta tillsammans med konstgallerier och mysiga pubar. Det enda som kanske inte talar till Edinburghs fördel är vädret, men det är knappast därför man reser hit.

Malaga (Spanien)
Med lågprisflygens intåg så kan man numera ta en weekend på Spaniens sydkust utan att bli ruinerad. Malaga är en trevlig stad, med gott om museer och shopping kombinerat med strandliv. Den främsta sevärdheten är förstås picassomuseet, men även fästningen Alcazaba är värd ett besök. Malaga är en tillräckligt kompakt stad för att man lätt ska kunna uppleva den under en weekend. Men en sak man inte kan klara av på ett veckoslut är att prova alla tapasrestauranger som finns här. Fast det är klart, man kan ju alltid försöka.

Gdansk (Polen)
Kuststaden Gdansk med cirka 500 000 invånare bildar tillsammans med städerna Sopot och Gdynia trippelstaden Trójmiasto. Gdansk är en mysig Hansastad som har en rik historia. Gamla stan i Gdansk är som gjord för att flanera och Gdansk har gott om trevliga restauranger, bra shopping och förstås museer.

Krakow (Polen)
Precis som Gdansk så har Krakow en riktigt mysig gammal stadskärna. Mycket av en weekend i Krakow går ut på att flanera och att fika. För är det något Krakow är bra på så är det att man har ett rikligt caféutbud. Men man har förstås mycket annat att erbjuda också så som Wawelslottet, torget Rynek Główny och Schindlers fabrik. Krakow har också gott om mikrobryggerier, något som märks när man traskar mellan alla barer och pubar som finns här. Varje ställe har nya lokala ölsorter att prova.

Riga (Lettland)
Rigas största fördelar är, förutom prisnivån, är det trevliga utbudet av restauranger, barer och klubbar. Sen finns förstås mycket annat att upptäcka här också så som Svarthuvudenas hus, Riga Zoo och saluhallarna. Men en sak som man kanske inte tänker på är att om man bor i Riga, kan man snabbt och enkelt förflytta sig till den kilometerlånga stranden i Jurmala. Riga erbjuder alltså den där efterlängtade kombinationen av strand och storstad.

Milano (Italien)
Älskar du shopping, god mat, historia och arkitektur? Då är valet enkelt, det är till Milano i Italien du ska åka på storstadsweekend. Och även om du inte skulle gilla de där sakerna så är det nästan omöjligt att inte bli helt tagen av Milano. Jo just det ja, om du gillar fotboll är det ju också en hyfsat bra stad.

Wien (Österrike)
Du kanske har sett TV-serien Hotel Sacher på SVT? Skulle det inte vara kul att bo på samma hotell själv? Det kan du, för hotel Sacher finns fortfarande kvar som hotell i Wien. Förutom att det var ett hotell för eliten för i världen så var det också här som Sachertårtan uppfanns. Förutom detta anrika hotell har förstås Wien otroligt mycket att bjuda på för en weekendresenär. Missa till exempel inte deras julmarknader om du åker hit i december.