Andra grekiska öar

Även om Paros är en helt underbar plats i den grekiska ö-världen så finns det ju trots allt andra öar som kan mäta sig med Paros. Här har vi samlat några av dessa öar.

Vackra Zakynthos
Zakynthos ligger bland de joniska öarna och kännetecknas av den frodiga vegetationen och de vackra stränderna. Det är på Zakynthos som man hittar den världsberömda stranden "Smuggler's bay". Du har säkert sett bilder på den. En makalöst vacker strand som har ett strandat skepp mitt på stranden.

Kos är långt ifrån bara en partyö
Från att en gång i tiden ha varit en party-ö av rang så har Kos ändrats till att numera locka allt från par till barnfamiljer. Även om det fortfarande går att festa loss på Kos, så är det betydligt mer nedtonat idag. Tur är kanske det, för annars skulle inte lika många överväga att åka till Kos och uppleva öns alla vackra stränder.

Samos
Detta är ön som inte är bäst på något, men som är bäst totalt sett. Det är lite som en bra femkampare. Samos har mysiga byar, fina stränder, lagom stora avstånd och vacker natur. Här finns charmiga bergsbyar där tiden har stått stilla och det finns fiskebyar som är så gulliga att det nästan gör ont. Det finns turistorter, men även dessa, som till exempel Pythagorion, är med på Unescos världsarvslista.

Klassiska Rhodos
En klassisk charterdestination som ständigt är aktuell och som hela tiden lockar många. Kanske är det den härliga kombinationen av historiska sevärdheter och fantastiska stränder som gör Rhodos så populär. För här finns sannerligen gott om historia att uppleva och lära sig mer av. Inte minst i Rhodos stad där den imponerande stadsmuren är en ständig påminnelse om Rhodos långa historia. Ön var bebodd redan under antiken och Rhodos stad formades till står del av johanniterriddarna under 1300-talet.

Greklands största ö – Kreta
Att vara störst behöver ju inte betyda att man på något sätt är bäst. Men ed en så stor ö som Kreta så finns det väldigt mycket av bäst på öns olika delar. Här finns allt från stränder som Elafonissi som får en att tappa hakan till städer som Rethymnon med underbar stämning. Och även om Kreta skiljer sig markant från pittoreska Paros, så finns det småskaliga och pittoreska här också, man måste bara leta lite. De mysiga byarna Gerakari och Platania är bra exempel på detta.